- BLOGI -
KIRJOITUKSIA

KUNTIEN SOTE-KIINTEISTÖT YKSITYISTÄMISEN PELINAPPULANA

hand-588982_640x360
Aamulehti kertoi 23.3., kuinka Maakuntien tilakeskukselle on siirtymässä miljardien kiinteistöomaisuus. Tästä kiireen leimaamasta rakennemuutoksesta ovat yksityiset sote-yhtiöt löytäneet markkinaraon. Attendo on tehnyt kunnille houkuttelevan kuuloisia tarjouksia, joista kuntapäättäjät eivät ole voineet kieltäytyä. Urjala möi 15.8.2016 vanhainkotinsa ja Humppila 23.3.2017 vanhusten palvelukeskuksensa Attendolle. Kaupat tehtiin ilman kilpailutusta otsikoimalla ne kiinteistökaupoiksi. Attendo osti kunnilta rakennuksen, jonka tulevaisuus on sote-uudistuksen jälkeen epävarma. Samalla valtuustot hyväksyivät Attendon tarjouksen uudesta hoivakodista sekä päättivät siirtyä tarjouksen edellyttämään palvelusetelijärjestelmään.

Käytännössä Attendo ostaa julkisen palveluntuottajan pois pelistä ja rakentaa yksityisen palvelukeskuksen, johon kunta lupaa ohjata asiakkaat. Palvelusetelillä vanhus voi toki ostaa palvelut mistä haluaa, mutta pienessä kunnassa ei ole kilpailua eikä valinnanvapautta.

Attendo tekee tarjouksia pieniin kuntiin, jotka ovat huolissaan kiinteistöjen jäämisestä kunnan harteille. Esimerkiksi Kangasniemellä käydään tällä hetkellä neuvotteluja ja kuntalaisten tunteita kuumentaa avoimuuden puute päätösten valmistelussa.

Nämä esimerkit todistavat oikeaksi huolet sote-uudistuksen seurauksista. Kunnat osaoptimoivat lyhyen tähtäimen tilinpäätöksensä tekemällä sopimuksen yksityisen sote-yhtiön kanssa, joka hankkii alueellisen monopoliaseman. Kun yhtiöt myöhemmin korottavat hintojaan on järjestämisvastuu siirtynyt maakunnalle, jolla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin maksaa tai karsia palveluja.

Uudistusten kiire hyödyttää yksityisiä toimijoita, jotka ovat jo rakentaneet bisnes-mallinsa ja myyntiverkostonsa iskukuntoon, kun maakuntahallinto on vasta luonnosasteella. Asiakkaan valinnanvapaus ei tällä tavalla tule toteutumaan, eikä puheet kolmen miljardin euron säästöistä.

AARNE NORBERG, kuntavaaliehdokas (vihr.), Tampere

– Julkaistu Aamulehden mielipidepalstalla 1.4.2017
Sote-kiinteistöt pelinappulana AL 01-04.17